Στην Κερατέα και σε όλη την περιοχή των Μεσογείων, όπου ζουν αρβανίτικες οικογένειες, οι γκόγκλιες φτιάχνονται με κάθε ευκαιρία. Είναι ένα απλό, αγροτικό, αλλά χορταστικό ζυμαρικό, χειροποίητο με αγάπη και σερβιρισμένο με μπόλικο βούτυρο και ξερή μυζήθρα.

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το ζυμάρι
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι.
Ρίχνουμε σταδιακά περίπου 1 ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζυμώνουμε με το χέρι ή στο μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, μαλακή και να μην κολλάει.
Την αφήνουμε σκεπασμένη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
Βήμα 2: Πλάθουμε τις γκόγκλιες
Κόβουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια (περίπου 150 γρ. το καθένα).
Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μακρύ κορδόνι, πάχους όσο ένα δάχτυλο.
Κόβουμε το κορδόνι σε μικρά κομματάκια 1,5 εκ.
Πασπαλίζουμε τα κομμάτια με αλεύρι για να μην κολλήσουν.
Παίρνουμε κάθε κομματάκι και το πιέζουμε στο κέντρο με το δάχτυλο για να γίνει καμπυλωτό (σαν μικρό κοίλο ζυμαρικό).
Αφήνουμε τις γκόγκλιες σε αλευρωμένο ταψί μέχρι να τις βράσουμε.
Βήμα 3: Βράζουμε τις γκόγκλιες
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα άφθονο νερό με λίγο αλάτι να βράσει.
Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα μία δόση γκόγκλιες.
Όταν ανέβουν στην επιφάνεια (σε λιγότερο από 10 λεπτά), τις στραγγίζουμε.
Τις κρατάμε σκεπασμένες σε ταψί μέχρι να βράσουμε όλες τις δόσεις.
Βήμα 4: Περιχύνουμε με βούτυρο και σερβίρουμε
Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 200 γρ. πρόβειο βούτυρο, μέχρι να κάψει (χωρίς να το κάψουμε).
Βάζουμε τις βρασμένες γκόγκλιες στην άδεια κατσαρόλα.
Τις περιχύνουμε με το καυτό βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Τις σερβίρουμε ζεστές, πασπαλισμένες με μπόλικη ξερή μυζήθρα ή άλλο ξηρό τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
